Zanimivosti

 GIMNAZIJA IN SREDNJA ŠOLA KOČEVJE                                    Kočevje,19. 02. 2018
Ljubljanska cesta 12
1330   Kočevje

   


ZAHVALA

Spoštovana gospa ravnateljica!

    „Kadar se pojavi veselje, mu moramo odpreti vrata in okna, ker nikoli ne pride ob nepravem času“.

   V imenu stanovalk in stanovalcev Doma starejših občanov Kočevje se  iskreno zahvaljujem Vam in  vašim dijakinjam in dijakom ter profesorici gospe Nini Papež za pripravo in izvedbo lepega in pestrega  programa na prireditvi  ob Slovenskem kulturnem prazniku, ki je bila v torek, 6. februarja 2018 v prostorih Doma starejših občanov Kočevje.
      Kot pravi pregovor, v našem domu vedno  sreči in veselju  na stežaj odpremo  vrata in okna. Saj  takih trenutkov, ko mladost v vsej svoji iskrivosti in očarljivosti pokuka skozi naša okna ni veliko. Hvala vam  za ta dragocen trenutek.   
Naši starostniki so bili  zelo prijetno presenečeni  in  so  si zaželeli, še več tovrstnih srečanj.    


 Ob zahvali Vam pošiljamo  še nekaj utrinkov s praznovanja.

    
 
Lep dan še naprej!

 
Gordana Kalinič, animatorka

 

                                                                                 
                                                                                      Lidija Vardijan Žagar, direktorica

 

 

 

»Le redki ljudje se znajo starati.«
-    François de La Rochefoucauld
OBISK DIJAKOV GSŠK V DOMU STAREJŠIH OBČANOV KOČEVJE
Dijaki 4. letnika (izbirna skupina psihologija) smo v sredo, 9. decembra 2015 v sklopu pouka (avtentični pouk) obiskali Dom starejših občanov Kočevje, kjer smo prisostvovali tudi strokovnemu predavanju o staranju in razvoju identitete. Kot del maturitetnih vsebin pri predmetu psihologija dijaki spoznavamo tudi razvoj osebnosti in teorijo o razvoju osebne identitete E. Eriksona. Slednja zajema tudi obdobje življenja po 65. letu, ki ga večina teorij navaja kot prehod v življenjsko obdobje starosti.
Ob prihodu sta nas sprejeli dr. Rajka Stavrević, ki v DSO dvakrat na mesec opravlja delo psihiatrinje, in direktorica doma, Lidija Vardijan Žagar. Kratkemu pogovoru o naših izkušnjah z domom starejših in staranjem nasploh je sledilo predavanje, ki ga je za nas pripravila dr. Stavrević. Opisala nam je, kako poteka normalno staranje in kakšne so značilnosti le-tega (no, prav gotovo je vsak pri dedku in babici že kdaj opazil upočasnjenost in motnje spomina!). Opozorila nas je tudi na sindrome, ki se pogosto pojavljajo v tem poznem življenjskem obdobju, na primer demenco, paranoidnost, depresijo, hipohondričnost in blodnje. Odlično je odgovarjala na naša vprašanja in kmalu se je razvil živahen pogovor na temo staranja, pri katerem sta s svojimi izkušnjami sodelovali tudi profesorica Jasna Vesel in ga. Vardijan Žagar. Poudarili sta, da bodo poklici, povezani s skrbjo za starejše, vedno bolj aktualni, saj se prebivalstvo vse bolj stara.
Slednja je omenila tudi nadvse dobrodošlo medgeneracijsko sodelovanje, katerega so v domu starejših vedno veseli. Sodelujejo z društvom Podajmo si roke, kjer je dobrodošel vsak, ki želi svoje življenje obogatiti z izkušnjami, ki jih prinese delo s starejšimi.
Direktorica doma nas je po predavanju popeljala na ogled ustanove ter nas opomnila, da svoje varovance najraje imenujejo kar 'stanovalci'. Dom je opremljen moderno, prostori so svetli in udobni, in marsikdo se je pošalil, da se tam ne bi branil živeti …
Ogledali smo si tudi oddelek za dementne, kjer nam je prijazna stanovalka z veseljem razkazala svojo sobo s čudovitim razgledom.
Obisk smo zaključili z zahvalo ge. Vardijan Žagar in dr. Stavrević, ki sta nam pomagali približati to življenjsko obdobje, ki neizogibno čaka vsakega izmed nas. Pomembno je, da se ne bojimo govoriti o tej sicer zelo tabuizirani temi, ker je staranje naraven proces. Sploh mladi si moramo prizadevati, da se od modrih babic in dedkov naučimo čim več.

 

 

 

 

 

 

 

DOM STAREJŠIH OBČANOV KOČEVJE
Roška cesta 22
1330 Kočevje                                                              Kočevje, 5. 6. 2017
 

                                        
                                                 Z A H V A L A
                                  JAŠI ANDREJU MULLER
KAR SHRANIŠ SAM ZASE, ZGUBIŠ, KAR PODARIŠ PA BO ZMERAJ TVOJE!

V imenu stanovalcev in delavcev Doma starejših občanov Kočevje se iskreno zahvaljujemo mlademu, perspektivnemu Muller Jaši  za podarjene slike - fotografije na temo: ˇ«Skrita življenja«, ki krasijo stene avle v prizidku enote DSO Kočevje.
Jaša hvala Ti, ker si v objektiv svojega fotoaparata ujel delček našega vsakdana ter ga shranil v večnost!

Stanovalci in delavci DSO Kočevje                                     
    

     Direktorica:
                            Lidija Vardijan