Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Zanimivosti

Društvo „Radi pišemo z roko“


Ob podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport  ter nekaterih uspešnih slovenskih podjetij je bilo ustanovljeno Društvo Radi pišemo z roko pod vodstvom predsednice Društva mag. Marijane Jazbec.  Društvo neguje  pisanje z roko ter ozavešča širšo in ožjo javnost o pomenu pisanja z roko. Zaradi mnogih pozitivnih učinkov, se je Društvo odločilo ponuditi izvedbo „Uric pisanja z roko“ tudi  ustanovam, kjer bivajo starejši občani.  Kratka predstavitev programa nam je  pritegnila pozornost ter zainteresirala skupino stanovalk. Podpisali smo  pristopno izjavo k Društvu Radi pišemo z roko in postali njen skupinski član. Izvedba uric se je po dogovoru pričela v mesecu septembru  in se nadaljevala  vsak drugi in četrti petek v mesecu ob 13. uri v delavnic DT. Urice se izvajajo brezplačno in imajo preventivni značaj. Vodita  jih prostovoljki Društva in hkrati naši prostovoljki, ga. Nada Hren in gospa Tatjana Jerbič. Skupina šteje 10 članic.  

 

 

GIMNAZIJA IN SREDNJA ŠOLA KOČEVJE                                    Kočevje,19. 02. 2018
Ljubljanska cesta 12
1330   Kočevje

   


ZAHVALA

Spoštovana gospa ravnateljica!

    „Kadar se pojavi veselje, mu moramo odpreti vrata in okna, ker nikoli ne pride ob nepravem času“.

   V imenu stanovalk in stanovalcev Doma starejših občanov Kočevje se  iskreno zahvaljujem Vam in  vašim dijakinjam in dijakom ter profesorici gospe Nini Papež za pripravo in izvedbo lepega in pestrega  programa na prireditvi  ob Slovenskem kulturnem prazniku, ki je bila v torek, 6. februarja 2018 v prostorih Doma starejših občanov Kočevje.
      Kot pravi pregovor, v našem domu vedno  sreči in veselju  na stežaj odpremo  vrata in okna. Saj  takih trenutkov, ko mladost v vsej svoji iskrivosti in očarljivosti pokuka skozi naša okna ni veliko. Hvala vam  za ta dragocen trenutek.   
Naši starostniki so bili  zelo prijetno presenečeni  in  so  si zaželeli, še več tovrstnih srečanj.    


 Ob zahvali Vam pošiljamo  še nekaj utrinkov s praznovanja.

    
 
Lep dan še naprej!

 
Gordana Kalinič, animatorka

 

                                                                                 
                                                                                      Lidija Vardijan Žagar, direktorica

 

 

 

»Le redki ljudje se znajo starati.«
-    François de La Rochefoucauld
OBISK DIJAKOV GSŠK V DOMU STAREJŠIH OBČANOV KOČEVJE
Dijaki 4. letnika (izbirna skupina psihologija) smo v sredo, 9. decembra 2015 v sklopu pouka (avtentični pouk) obiskali Dom starejših občanov Kočevje, kjer smo prisostvovali tudi strokovnemu predavanju o staranju in razvoju identitete. Kot del maturitetnih vsebin pri predmetu psihologija dijaki spoznavamo tudi razvoj osebnosti in teorijo o razvoju osebne identitete E. Eriksona. Slednja zajema tudi obdobje življenja po 65. letu, ki ga večina teorij navaja kot prehod v življenjsko obdobje starosti.
Ob prihodu sta nas sprejeli dr. Rajka Stavrević, ki v DSO dvakrat na mesec opravlja delo psihiatrinje, in direktorica doma, Lidija Vardijan Žagar. Kratkemu pogovoru o naših izkušnjah z domom starejših in staranjem nasploh je sledilo predavanje, ki ga je za nas pripravila dr. Stavrević. Opisala nam je, kako poteka normalno staranje in kakšne so značilnosti le-tega (no, prav gotovo je vsak pri dedku in babici že kdaj opazil upočasnjenost in motnje spomina!). Opozorila nas je tudi na sindrome, ki se pogosto pojavljajo v tem poznem življenjskem obdobju, na primer demenco, paranoidnost, depresijo, hipohondričnost in blodnje. Odlično je odgovarjala na naša vprašanja in kmalu se je razvil živahen pogovor na temo staranja, pri katerem sta s svojimi izkušnjami sodelovali tudi profesorica Jasna Vesel in ga. Vardijan Žagar. Poudarili sta, da bodo poklici, povezani s skrbjo za starejše, vedno bolj aktualni, saj se prebivalstvo vse bolj stara.
Slednja je omenila tudi nadvse dobrodošlo medgeneracijsko sodelovanje, katerega so v domu starejših vedno veseli. Sodelujejo z društvom Podajmo si roke, kjer je dobrodošel vsak, ki želi svoje življenje obogatiti z izkušnjami, ki jih prinese delo s starejšimi.
Direktorica doma nas je po predavanju popeljala na ogled ustanove ter nas opomnila, da svoje varovance najraje imenujejo kar 'stanovalci'. Dom je opremljen moderno, prostori so svetli in udobni, in marsikdo se je pošalil, da se tam ne bi branil živeti …
Ogledali smo si tudi oddelek za dementne, kjer nam je prijazna stanovalka z veseljem razkazala svojo sobo s čudovitim razgledom.
Obisk smo zaključili z zahvalo ge. Vardijan Žagar in dr. Stavrević, ki sta nam pomagali približati to življenjsko obdobje, ki neizogibno čaka vsakega izmed nas. Pomembno je, da se ne bojimo govoriti o tej sicer zelo tabuizirani temi, ker je staranje naraven proces. Sploh mladi si moramo prizadevati, da se od modrih babic in dedkov naučimo čim več.

 

 

 

 

 

 

 

DOM STAREJŠIH OBČANOV KOČEVJE
Roška cesta 22
1330 Kočevje                                                              Kočevje, 5. 6. 2017
 

                                        
                                                 Z A H V A L A
                                  JAŠI ANDREJU MULLER
KAR SHRANIŠ SAM ZASE, ZGUBIŠ, KAR PODARIŠ PA BO ZMERAJ TVOJE!

V imenu stanovalcev in delavcev Doma starejših občanov Kočevje se iskreno zahvaljujemo mlademu, perspektivnemu Muller Jaši  za podarjene slike - fotografije na temo: ˇ«Skrita življenja«, ki krasijo stene avle v prizidku enote DSO Kočevje.
Jaša hvala Ti, ker si v objektiv svojega fotoaparata ujel delček našega vsakdana ter ga shranil v večnost!

Stanovalci in delavci DSO Kočevje                                     
    

     Direktorica:
                            Lidija Vardijan

 

    

 

 

 

"ČASOVNA SESTAVLJANKA"
Fotografski projekt


Organizator: Fotografsko društvo Grča Kočevje.
Sorganizator: Dom starejših občanov Kočevje.

Idejni vodja projekta: Bojana Benčina.
Organizacijske vodje projekta: Bojana Benčina, Marjan Artnak, Gordana Kalinič in Katja Buzuk.

Moto projekta: Življenje vsakega človeka je zanimiva zgodba, ki jo je vredno deliti z drugimi.

Osrednja tema projekta:
•    Prikaz osebne zgodovine starejših ljudi s fotografijami.
•    Prostovoljstvo v obliki druženja s stanovalci Doma starejših občanov in drugimi starostniki, ki so se odločili za sodelovanje v projektu.

Kratek opis vsebine:
•    Druženje in popestritev vsakdanjika starostnikov.
•    Oživljanje stikov med sorodniki in drugimi starostniki.
•    Foto delavnice - portretiranje starostnikov: od 1. decembra 2018 do 31. marca 2019.
•    Foto delavnica s predavanjem o portretni fotografiji: Vlado Bucalo, 19. januar 2019.
•    Svečana prireditev z otvoritvijo fotografske razstave: četrtek, 25. 4. 2019.

Ciljne skupine:
•    Starejša populacija Kočevske, stanovalci Doma starejših občanov Kočevje, ljubiteljski fotografi, Društvo upokojencev Kočevje, predšolski otroci, občinstvo Kočevske in širše okolice.

NAMEN IN CILJI
•    Vzpodbujanje prostovoljstva v obliki druženja in popestritve vsakdanjika starostnikom.
•    Aktivno medgeneracijsko povezovanje in sodelovanje.
•    Razvijanje ljubezni do sočloveka in umetnosti.
•    Medsebojno povezovanje ljubiteljskih fotografov Kočevske.
•    Vzpodbujanje klasičnega razstavljanja fotografij in druženja v živo.

Eden od temeljnih pojmov posameznikove življenjske rasti je, da je življenje ena sama nedeljiva celota, ki jo lahko primerjamo z vznemirljivo knjigo, ki je sestavljena iz mozaika dobrih in slabih poglavij. Vsako poglavje je pomembno in ima svoj pomen, tisto kar življenju resnično doda vrednost in lepoto pa je le seštevek vsega. Vsak med nami torej skriva zanimivo zgodbo, ki jo je vredno deliti z drugimi.

Z razstavo kronološko sestavljenih fotografij iz življenja starejših portretirancev želimo prikazati in opozoriti družbo na to, da je vsak človek nepogrešljiv in hkrati zelo zanimiv sestavni del družbe, ki prispeva k celotnemu razvoju človeštva. Sleherni človek je namreč nepogrešljiva razvojna sila, ki skozi cel življenjski cikel nabira življenjske izkušnje in spoznanja, ki se zapisujejo v misli in telo, kar nato hote ali nehote predaja soljudem, s čimer za seboj pušča pečat. Globalno ter dolgoročno gledano vsak človek oblikuje in gradi svet oz. prispeva pomemben vložek v evolucijskem razvoju človeštva.Vodja projekta                            Fotografsko društvo Grča
Bojana Benčina, članica                         Marjan Artnak, predsednik

  

 

 

 

Praznovanje stoletnice v DSO Kočevje

   


Konec decembra 2019 je v našem domu praznovala častitljivi jubilej 100 let naša stanovalka Veronika Rus. V družbi sorodnikov, sostanovalcev in gospe direktorice Lidije Vardijan je zarezala v torto in vsi zbrani so se posladkali in nazdravili.
Veronika Rus rojena Logar
29.12.1918 se je rodila v Ljubljani kot drugi otrok materi gospodinji in očetu tesarju. Mladost in šolanje je preživela v Ljubljani Moste ( Obrtna šola- šivilja). Bila je aktivna v športnih društvih, igralskih skupinah in pevskem zboru, kjer je spoznala moža. Leta 1942 sta se poročila in v enajstih letih je rodila pet hčera. Med vojno je družina živela v Novem mestu, Ljubljani, Hrastniku. Mož je bil javni uslužbenec in leta 1953 je z družino prišla V Kočevje. Tudi v Kočevju je bila zelo aktivna, sodelovala je v pevskem zboru in igralski skupini. Leta 1988 ji je umrl  mož. Še pri 85 letih je vodila telovadbo v Društvu upokojencev.
Leta 2015 si je zlomila kolk, bila operirana in njena pot po rehabilitaciji se je začela v DSO Kočevju, kjer se dobro počuti in lepo poskrbijo za vse njene potrebe.

 

 
    
  

Puščica navygor